17:50
15 березня — 82 річниця з дня проголошення Карпатської України

З нагоди відзначення 82- річниці від дня проголошення Карпатської України в Залужанській ЗОШ І-ІІІ ст. організовано дистанційну Годину Пам'яті. Цей День в історії на тему: "Велич і трагедія Карпатської України" провів вчитель історії Товт М.М.. Незважаючи на короткочасне існування Карпатської України, ця подія мала велике історичне значення не лише у житті закарпатських українців, а й усього українського народу. Була випущена тематична газета та проведена онлайн-конференція з учнями і представлена відеопрезентація.

Адже, 15 березня 1939 року Сойм Карпатської України проголосив незалежність краю від Чехословацької Республіки. Августин Волошин став президентом, а Юліан Ревай — прем’єр-міністром.

15 березня 1939 року в Хусті була проголошена незалежність Карпатської України. Тоді ж обрали президента – Августина Волошина. "Карпатський Сойм або Хустський парламент прийняв доленосні рішення про незалежність Карпатської України, про державний устрій Карпатської України, про назву – Карпатська Україна, про мову Карпатської України, про герб Карпатської України, про гімн Карпатської України і про прапор Карпатської України.

"Закарпатці піднялися на захист своєї молодої країни, адже юнаки і дівчата боронили Карпатську Україну на Красному Полі під Хустом, багато було розстріляно й багато було закатовано в концентраційних таборах. Без Карпатської України не настало б входження Закарпатського краю до складу України в 1944-1946 роках", — сказав Федір Брецко.

16 березня відбувся бій на Красному Полі, тоді угорські війська захопили Хуст, а до 18-го березня – й іншу територію Карпатської України. У травні 1939 року Карпатська Україна перестала існувати, як незалежна держава.

ФОТОЗВІТ

Переглядів: 171 | Додав: Наташа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
close