18:31
День української писемності та мови

День української писемності та мови відзначають 9 листопада вже 21 рік поспіль. За православним календарем — це день вшанування пам’яті преподобного Нестора-літописця.

Свято було засновано президентом України Леонідом Кучмою в листопаді 1997 року. Відповідно до його указу, святкування Дня української писемності та мови щорічно проводиться саме 9 листопада в день пам'яті українського святого Нестора-Літописця. Він – письменник-агіограф, основоположник давньоруської історіографії, перший історик Київської Русі, мислитель, вчений, чернець Києво-Печерського монастиря. Дослідники вважають, що саме з преподобного Нестора-літописця і починається писемна українська мова. Його перу належать такі відомі роботи: "Повість временних літ", "Житіє святих князів Бориса і Гліба", "Житіє Феодосія Печерського".

З нагоди відзначення цього свята в школі було оформленно книжкову виставку, проведенно інформаційні хвилинки та конкурс на кращий малюнок. 
         Вчителі української мови та літератури нашої школи Шутій М.Ю. та Шпиньович В.В.провели цікаві, пізнавальні заходи:
     - свято української мови у 6 класі (Шутій М.Ю. ); 
     - конкурс малюнків на тему "Українська мова мила серцю"  (Годьмаш Г.І.); 
     - тематичну виставку "Мова - коштовний скарб народу" (шкільний бібліотекар Русин М.І..); 
     - шкільний мовний конкурс ім. Петра Яцика (Шутій М.Ю. та Шпиньович В.В.); 
     - учні 10-11 класів стали учасниками "Всеукраїнського радіодиктанту національної  єдності".

Впродовж дня учні декламували  поезії, доводили, що сила слова безмежна, якщо воно виважене, живе й іскристе. До свята активно долучились директор школи Мейсар С.Ф., заступники директора Дорі Л.М. та Галько Н.М., учні та класні керівники 5-11 класів.

 Відзначення Дня української мови та писемності дало змогу учням доторкнутися до джерел духовної культури рідного народу, поглибити знання про витоки писемності та розвиток української мови, її правопис; усвідомити необхідність пропагування української мови в суспільстві, підвищення власної мовної культури як обов’язку кожного українця.

ФОТОЗВІТ

Переглядів: 514 | Додав: Наташа | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
close