15:15
Військово-патріотична гра "Сокіл" ("Джура")"

ГРА «ДЖУРА» У ДИТЯЧИХ ТАБОРАХ,
ЗАКЛАДАХ ОЗДОРОВЛЕННЯ ТА ВІДПОЧИНКУ

Українці - єдина у світі козацька нація. В часи козаччини відзначається сповідування кращих принципів європейського лицарства, глибоке шанування українських народних традицій та звичаїв. Цей час дав велику кількість видатних державних діячів, організаторів військової справи, подвижників української духовності. Кращі ознаки козацької доби спонукають сучасних педагогів, організаторів освітянської справи залучати до власного педагогічного арсеналу національно-патріотичні заходи у виховній роботі з молоддю. Згідно зі Стратегією національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 - 2020 роки національно-патріотичне виховання належить до пріоритетних напрямів виховної роботи. Виховання не може бути безнаціональним - воно є саме національним. В основу національної системи патріотичного виховання покладено національну ідею як консолідуючий чинник розвитку суспільства й нації в цілому. Форми й методи патріотичного виховання базуються на народних традиціях, кращих надбаннях національної та світової педагогіки й психології. Ідеалом виховання виступає гармонійно розвинена національно свідома, високоосвічена, компетентна особистість, здатна до саморозвитку та самовдосконалення. Процес виховання - системний, послідовний та безперервний процес, до якого залучаються всі суспільні інститути. Складовою частиною цього процесу є організація літнього відпочинку дітей. Дитячі заклади оздоровлення і відпочинку створюють умови для педагогічно
обґрунтованого, змістовного виховання та цікавого дозвілля дітей, дають можливість їм фізично та творчо розвиватися, духовно та інтелектуально збагачуватися, розширювати власний світогляд. Процес органічного поєднання виховання з національною історією,
культурою, народними звичаями та традиціями, збереження та збагачення культури українського народу дозволить оздоровчим таборам стати важливим інструментом національно-патріотичного формування громадян держави. Один із напрямів удосконалення роботи оздоровчих таборів у сфері національно-патріотичного виховання є запровадження дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), яка є важливою складовою системи національно-патріотичного виховання.
Метою гри «Джура» є виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції, а також сприяння фізичному розвитку особистості та пропаганді здорового способу життя. Знання та навички, певні моральні якості, отримані в процесі участі у грі, сприятимуть кращій реалізації дитини в соціумі, надихатимуть на прагнення пишатись і берегти надбання своєї Батьківщини у подальшому житті. Методичні рекомендації мають за мету у простій та лаконічній формі подати теоретичні відомості, прийоми козацької педагогіки, військової, спортивної і туристської складових гри «Джура».

План заходів щодо впровадження гри «Сокіл» («Джура»)

в Залужанській ЗОШ І – ІІІ ступенів на 2020-2021 н.р.


Про проведення у 2019-2020 навчальному році Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура")"

 

Відповідно до абзацу шостого статті 13 Закону України "Про оборону України", Положення про  Всеукраїнську дитячо-юнацьку військово-патріотичну гру "Сокіл" ("Джура"), затвердженого постановою Кабінету Міністрів України "Деякі питання дитячо-юнацького, військово-патріотичного виховання"  підписано наказ Міністерства освіти і науки України від 24.10.2019 року № 1342 "Про проведення у 2019/2020 навчальному році Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри "Сокіл" ("Джура")".

 З наказом можна ознайомитися за посиланням:

Що таке гра «Джура» (постулат)

Метою Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної «Сокіл» («Джура») є виховання юних патріотів України на засадах національної гідності, високої самосвідомості та активної громадянської позиції, здорового способу життя як духовно багатої та фізично розвиненої особистості. Учасниками гри є джури – молоді юнаки та юначки, які йдуть шляхом  українського Воїна-козака – здобувають знання, вміння, навички, щоб бути успішними у всьому.

Стратегічна педагогічна місія гри «Джура» - створення виховного простору, спроможного забезпечити формування універсальної особистості, для якої почуття патріотизму є глибинним ціннісним сенсом.

Участь у грі «Джура», сама гра відрізняється від інших, у першу чергу спортивних, тим, що спрямована не на змагання, а на творчу співпрацю з дітьми та молоддю з виховання українських громадян ХХІ століття, еліти Української Держави – творчої, наукової, військової, державницької і самодостатньої перед усім світом.

«Сокіл» («Джура») – це не просто гра, це постійна навчально-виховна робота Залужанської ЗОШ І-ІІІ ступенів впродовж року, спільна робота учнів, педагогів, батьків, представників органів місцевого самоврядування та громадських організацій.

Основою організації гри в нашому закладі є учнівське самоврядування, засноване на традиціях козацького кола, вільного народного віче, добровільне об’єднання дітей та молоді для виконання завдань гри у рій "БЕРЕГИНЯ".

СВЯТО КОЗАЦТВА 2019

З метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві Президент України підписав Указ “Про День захисника України” від 14.10.2014 року № 806, встановивши День захисника України – свято, яке щорічно відзначається 14 жовтня.

14 жовтня церкви східного обряду відзначають свято Покрови Пресвятої Богородиці. Його суть – ідея заступництва Божої Матері над християнами. Свій початок свято бере з IX століття: у Константинополі під час служби у Влахернській церкві блаженний Андрій удостоївся явлення Богородиці. Вона простягла свій покров над людьми в знак того, що дає їм свій захист.

У Залужанській загальноосвітній школі I-III ступенів до Дня захисника України було проведено спортивне свято під гаслом: "Козацької слави вірні нащадки. Змагання проходили між  учнями  8-11 класів.  Рій "Берегиня" (10 клас) та інші команди брали участь в 7 різних конкурсах, демонстрували своє вміння. Цікавим був конкурс "Чи вміють козаки співати?”, в якому представники команд по черзі співали козацькі пісні. Як і на кожному конкурсі козацькі вміння оцінювало журі у складі:  Сергій Федорович Мейсар – директор школи, голова журі, Дорі Людмила Михайлівна, Галько Наталія Михайлівна, Алла Тарасівна Турянин – медсестра школи, Шутій  Мирослава Юріївна. Усі змагання оцінювалися за 5 бальною системою.

За результатами змагань I  місце розділили між командами 8 класу та  11 класу, II місце між командами 9 класу та 10 класу.

Проведення таких заходів допомагає дітям краще пізнати історію свєї країни, адже нашим сучасникам потрібно дбати про культурне і духовне відродження народу, потрібно навчитися пишатися тим, що ми – українці.

ФОТОЗВІТ

Тиждень Цивільного Захисту 2019

Протягом тижня з 15 по 18 жовтня  в школі проходив Тиждень  Цивільного Захисту. Завданням цього тижня було поглибити, поінформувати  учнів  життєво необхідними знаннями, вміннями і розумінням важливості збереження власного життя і здоров’я, виховання здорового покоління зі сформованою культурою безпечної поведінки, із засвоєним алгоритмом дій в умовах конкретної надзвичайної ситуації. У рамках тижня учні 5-11-х класів підготували виставку стіннівок, за змістом пов’язаних з небезпеками сучасного життя людини. Класні керівники 1-11-х класів протягом тижня провели години спілкування на теми: «Небезпечні знахідки», «Природні загрози». Учні 7-9-х класів переглянули навчальні фільми з питань цивільного захисту та безпеки життєдіяльності, учні  2-4 класів підготували виставку малюнків «Бережи життя!».На завершенні тижня вчителем фізичної культури було проведено змагання: "Протигаз", "Стрільба за пневматичної гвинтівки." між учнями  РІЙ "бЕРЕГИНЯ "10 -11 класів. 

Конкурс "Протигаз".

 I місце - Швед Василь - учень 10 класу;

II  місце - Олійник Олександр - учень 11 класу.

III місце - Маргіта Іван - учень 10 класу.

Конкурс "Стрільба".

I  місце -  Швед Василь  - учень 10 класу.

II місце - Козар Яна - учениця 11 класу.

III місце - Маргіта Іван - учень 10 класу.

Підсумки та нагородження Дня цивільного захисту були підведені на загальношкільній лінійці.

ФОТОЗВІТ

 

День Свободи та Гідності 2019

21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Цей день було започатковано у 2014 році з нагоди початку двох революцій, які відбулися в Україні у ХХІ столітті: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року. Цього дня  в Залужанській школі було проведенні ряд заходів, спрямованих на вшанування патріотизму та мужності людей, які виступили на захист демократичних цінностей, відстояли національні інтереси, європейський вибір нашої держави прищеплювати любов до Батьківщини, розвивати бажання стати гідними громадянами України. Виховник Товт М.М. провів з учнями 9 класу та ройем "Берегиня" тематичний загальношкільний захід "Моя країна – Україна». Шкільний бібліотекар Русин М.І. організувала тематичну виставку.

Ми пишаємося тим, що живемо в країні з такою багатою історією. Україна пройшла тисячолітній шлях – від часів могутньої Київської Русі до сучасної незалежної країни. Нашим пращурам неодноразово доводилось відбивати загарбників та захищати рідні оселі від чужинців.

Віримо, що зникнуть ненависть, несправедливість, жорстокість і безсердечність. Запанує щастя і добробут під блакитним безхмарним небом серед безкрайнього золотого поля.

ФОТОЗВІТ

День пам’яті жертв голодоморів 2019

Голодомор 1932-1933 років – страшна трагедія в історії нашої держави, яка забрала життя мільйонів людей. Невідома навіть точна цифра. Щоб не повторилися такі події, ми повинні знати і пам’ятати про них. Класними керівниками проведені години спілкування, круглі столи «Моторошні дні в історії українського народу». В шкільній бібліотеці протягом тижня діти переглядали книжкову виставку «Голодний 1933-й»,

Завершився день скорботи виховним заходом «Запалимо свічки».Педагог-організатор Линько Я.В. разом із учнями 10-11 класу (рій "Берегиня") зачитали вірші про ті трагічні події та розповіді очевидців .. Метою заходу було поглибити знання в дітей про роки голодомору в Україні та його наслідки для українського народу, формувати історичне мислення, виховувати в учнів повагу до історичного минулого свого народу.А 24 листопада  учні школи  приєдналися до Всеукраїнської акції «Запали свічку  пам’яті усім померлим від голоду".  

ФОТОЗВІТ

Зустріч з працівниками правохоронних органів рою "Берегиня"

У виховній роботі школи, пов’язаній з профілактикою правопорушень, особливе місце займає правове виховання. Сьогодні, як ніколи зростає співпраця школи з працівниками правоохоронних органів. Адже профілактична робота дає можливість виробляти у дітей уміння діяти в конфліктних ситуаціях, приймати правильні рішення, володіти навичками самозбереження, знати свої права та обов’язки.

25 листопада до учнів Залужанської школи завітала інспектор ювенальної превенції сектору превенції Мукачівського РВП лейтенант поліції Когут Тетяна Богданівна.

Під час зустрічі  Тетяна Богданівна ознайомила  учнів 5-11 класів з  видами правопорушень, які часто зустрічаються у шкільному, з правилами безпечного поводження в інтернеті та звернула увагу на види відповідальності учнів та їх батьків за скоєні правопорушення, підкреслила недопустимість насилля в сім’ї і ознайомила учнів з контактними даними служби у справах неповнолітніх. Приємним було те, що зустріч пройшла у формі діалогів, учні отримали безліч корисної інформації та погодились з тим, що необхідно ретельно подумати про своє майбутнє і своїх близьких.

Адміністрація школи та учнівський колектив вдячні представникам цих служб за співпрацю та високий професіоналізм та сподівається на подальші зустрічі.

ФОТОЗВІТ

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

  1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Не залишились осторонь  цієї проблеми педагоги і учні Залужанської ЗОШ. В школі було проведено акцію «Ми проти СНІДу», яка включала себе інформацію про страшну чуму ХХІ століття, конкурс стінгазет та творчих робіт, проведення профілактичних квест - ігор та настільних ігор, тренінгів, які дали змогу дітям більше дізнатись про СНІД, спонукали до здорового способу життя та виховували почуття толерантного ставлення до ВІЛ – інфікованих, солідарності з ними, виховували також моральні цінності та принципи. Класними керівниками 8-11 класів проведено виховні години на тему «Що маю знати, щоб зберегти своє здоров'я», виховником рою "Берегиня" Товтом М.М. проведено конференцію та лекцію на теми "Поширення ВІЛ/СНІДу серед молоді" , "Сучасна медицина і СНІД". 

Усі проведені заходи сприяли підвищенню рівня інформованості учнів про соціально–небезпечні хвороби та формування толерантного ставлення до людей із ВІЛ–позитивним статусом.  У результаті проведених заходів учні ще більше стали обізнаними і проінформованими, а це найголовніше для організаторів! Народна мудрість твердить:» Здоров’я – найвище благо». І лише духовно і фізично сильна та здорова особистість може увійти в сучасний напружений ритм життя, здобути відповідні знання, допомогти собі й навколишнім, стати корисною для суспільства. Тож бережіть себе і будьте здорові!

 ФОТОЗВІТ                               

ДЕНЬ СОБОРНОСТІ УКРАЇНИ

… Хоч історично склалось так,
Що територія різниться,
Та все ж – це в нас одна земля.
Ми з вами – це одне єдине,
Ми – це родина: ти і я.
Дві сторони у України,
Та Україна в нас одна.

    День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту возз’єднання Української Народної Республіки та Західно – Української Народної Республіки, яке відбулося 22 січня 1919 року.
    З метою гідного відзначення 101-річниці цієї знаменної події, 22 січня 2020 року, в День Соборності України, у Залужанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів виховник рою "Берегиня" Товт М.М. провів тематичну загальношкільну патріотичну лінійку.
    Класні керівники на виховних годинах надали історичну довідку про проголошення Акту злуки та показали відеоматеріали, які відтворили історичні події 1990 року та утворення «Живого ланцюга соборності».

Шкільним бібліотекарем Русин М.І. для учнів було проведено виставку з документальними матеріалами про події 1990 року.

 

Крути - символ героїзму українського юнацтва

«Любіть Україну, як вірні сини,
Віддати життя їй готові,
Як юні сини, що життя віддали
Під Крутами всі, як герої»

28 січня 2020 року в Залужанській школі для учнів 1-11 класів, класні керівники провели лекцію «Герої Крут», приурочену Дню вшанування пам’яті полеглих під Крутами .
Бій під Крутами –це ще один крок до об’єднання Західноукраїнської народної республіки (ЗУНР) та Української народної республіки (УНР), що утворилися внаслідок розпаду двох імперій після Першої світової війни. Український народ виявив волю об’єднати дві республіки в єдину незалежну державу.
Виховник Товт М.М. з учнями 9 класу та роєм "Берегиня" провів історичний урок мужності, де розповів про чин вічно молодих крутянців, які були однолітками, а дехто з них і молодшими, за старшокласників. Що це були не міфічні чи вигадані персонажі, про які пишуть в книжках. Це реальні люди, які поклали своє життя за вільну Україну. За цей подвиг їх пам'ятають й досі. Михайло Михай наголосив, на тому, що необхідно брати приклад з таких небайдужих, мужніх, відважних людей, які ставали на захист своєї Батьківщини. 
Учні з цікавістю та захопленням слухали розповідь та активно обговорювали почуте. Були дуже вдячні за «урок-мужності», який вони отримали.
ФОТОЗВІТ

 

Категорія: Для учнів | Переглядів: 1736 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
close