21:49
Музей школи

Музей видатних випускників школи

Незвичайна подія відбулась 15 листопада у житті нашої шкільної родини - відкриття музею видатних випускників школи.
Метою створення цього музею став приклад життя видатних людей, наших односельчан - випускників Залужанської школи, які наполегливою самовідданою працею досягли великих висот у житті та стали відомими не тільки в нашому краї, а й на всю Україну та зарубежем.
Саме їм сьогодні ми віддаємо шану та велич нашої народно-традиційної культури, її довічний гуманізм, добробут нашої держави, щиру гостинність.
Відвідуючи цей музей, ми маємо можливість ознайомитися з долями видатних особистостей, які завдяки своїй наполегливості, мужності, стійкості, духовності спрямовують наші вчинки на досягнення таких висот. Їх життєвий шлях слугує добрим прикладом не лише нинішнім, а й майбутнім поколінням.
Виважений розум та професійність цих славних людей, які прославили насамперед Залужанську школу та наш край, а це –
Дурдинець Василь Васильович визначний державний, політичний, громадський діяч та дипломат, Дурдинець Петро Петрович – заступник міністра лісової та деревообробної промисловості УРСР, Чопей Іван Юрійович – видатний письменник Закарпаття, Турянин Федір Васильович – заслужений діяч мистецтв України, Дурдинець Софія Петрівна – заслужений вчитель України, Алмашій Михайло Іванович - заслужений вчитель України, Алмашій Василь Васильович – заслужений працівник у сфері послуг, Шманько Марія Іванівна – доцент, кандидат хімічних наук Ужгородського національного університету, Кучерявий Іван Петрович – директор школи який керував Залужанською загальноосвітньою школою протягом 33-ох років і зробив неоціненно великий внесок у її становлення та розвиток, та багато інших чудових людей, які своєю мужністю та подвигами в боротьбі Добра зі Злом захищали і захищають нас, надихають на творчі злети та нестримним бажання поповнити своїми іменами список видатних випускників школи.
Вони цього варті…

Дурдинець Василь Васильович

/Files/images/muzey/p_83167_1_gallerybig.jpgНародився 27 вересня 1937 року в селі Ромочевиця Мукачівського району Закарпатської області в селянській родині. Розпочав навчання спочатку в Залузькій семирічці, а потім – у середній школі. Вчився на «відмінно». Очолював раду дружини, шкільну комсомольську організацію, захоплювався футболом, грав у шкільному ансамблі на народних інструментах, здобував перші або ж призові місця на олімпіадах. Середню школу закінчив із срібною медаллю.Вперше у далекі світи виїхав задовго до випускного вечора. На шкільній дослідній ділянці тоді вирощували до кілька десятків сортів злакових та овочів. І Василя Дурдинця було нагороджено малою золотою медаллю ВДНХ у Москві, вручено премію і путівку в один із піонертаборів під Києвом. Саме тоді його запримітили в районі й запросили працювати у перший на Мукачівщині піонертабір. Саме тоді і розпочалась його громадська діяльність.

На навчання до Львівського державного університету він виїхав у 1955 році. З першого курсу Василь Дурдинець поринув у громадську роботу і саме юридичний факультет став для нього своєрідним трампліном у цікаве і бурхливе життя.

Закінчив юридичний факультет Львівського державного університету імені Івана Франка Василь Васильович у 1960р.

Працював у комсомольських і партійних органах Львів, Москва, Київ, в період з 1958-1978 роках. У 1978 році призначений заступником, а в 1982 р. – першим заступником Міністра внутрішніх справ України. На цій посаді працював до лютого 1991 року. У 1986 році очолював оперативний штаб забезпечення правопорядку в зоні аварії на Чорнобильській АЕС.

Василь Васильович двічі обирався народним депутатом України. З 1991 року – член Президії, голова Постійної Комісії Верховної Ради України з питань оборони і державної безпеки. 29 січня 1992 року обраний першим заступником Голови Верховної Ради України.

У липні 1995 року увійшов до складу Кабінету Міністрів України як віце-прем’єр-міністр з питань державної безпеки та надзвичайних ситуацій – 18 червня 1996 року призначений першим віце-міністром України. Одночасно залишився головою Координаційного комітету по боротьбі з корупцією й організованою злочинністю при Президентові України, а з призначенням 30-го липня Прем’єр - міністра України.

Від 22 березня 1999 року і до 2 грудня 2002 року – Міністр з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від Чорнобильської катастрофи, ініціатором та організатором утворення якого виступив у 1996 році. В серпні 1999 р. призначений представником України в постійних органах частково відкритої угоди Ради Європи щодо запобігання, захисту та надання допомоги в разі великих природних і техногенних катастроф. З грудня 2002 до 23 вересня 2003 року В.В. Дурдинець - Надзвичайний і Повноважний Посол України в Угорській Республіці. Василю Васильовичу Дурдинцю присвоєно звання Генерала внутрішньої служби України. Звання Почесного професора Національної академії внутрішніх справ України.

«Робити людям добро» - це кредо Василя Васильовича, яке він переконливо ствердив усім свої життям і саме за це життєдайне устремління держава відзначила Василя Васильовича Дурдинця високими нагородами. Серед них: «Знак Пошани» (1971), За заслуги» ІІІ ступеня, «Трудового Червоного Прапора» (1977), Ордени ««За особисту мужність» (1991), два Ордени «Князя Ярослава Мудрого» IV та V ступеня 2000 та 2002 роки; відзнака Президента України «Іменна вогнепальна зброя», «Золота зірка генерала внутрішньої служби України». Його успішна діяльність відзначена Почесною грамотою Президії Верховної Ради Української РСР (1987рік), Почесною грамотою Верховної Ради України (2002 рік), 15 медалями та 7 Міжнародними нагородами. Всього у Василя Васильовича 258 державних нагород.

Василь Васильович почесний громадянин міста Бобринець і Котовськ і має звання «Народний посол України». Ім’я Василя Дурдинця ось уже добрий десяток років – серед нашої істинної політичної еліти.

«Нашому земляку, державному діячеві України Василю Васильовичу Дурдинцю – присвячується» - такими словами вітає земляк – поет, видатний лірик, у віршах якого прищеплюються дітям високі моральні цінності і якості, глибина почуттів поваги і любові до рідної землі, свого роду, народу, держави – Іван Юрійович Чопей, теж видатний випускник нашої школи, написавши вірш на шестидисятиріччя «Вітання вам – із серця глибини».

В нашому музеї можна побачити різні нагороди, якими держава відзначила Василя Васильовича.

 

 

Опис оглядової екскурсії в МУЗЕЇ ВИДАТНИХ ВИПУСКНИКІВ ШКОЛИ при Залужанській ЗОШ І-ІІІ ступенів на Всеукраїнський конкурс екскурсоводів

«Край, в якому я живу»

(1 слайд) Музей – відкритий лист із минулого в майбутнє. Шкільний краєзнавчий музей видатних випускників школи Залужанської ЗОШ І-ІІІ ст.. є осередком освіти виховання і функціонує з 2013 року, який сприяє вихованню в молодого покоління національної свідомості, патріотизму, любові до рідного краю, свого народу, забезпечення духовної єдності поколінь і призначений збереженню та вивченню матеріальної і духовної культури.

(2 слайд) Ми вважаємо, що виховувати молоде покоління найкраще на життєвому прикладі особистостей, які своєю наполегливою працею досягли висот у професійній та громадській діяльності. Вивчаючи літопис славетних односельчан, ми дослідили, що випускниками нашої школи є саме такі видатні особистості, які уславили не лише свій край, а й країну. Завданням шкільного музею видатних випускників школи є увінчання імен видатних геніїв села, що сприятиме збереженню історико-культурної спадщини нашого народу, вихованню в молодого покоління патріотизму, формуванню освіченої та всебічно розвиненої особистості.

(3 слайд) Головним завданням у роботі музею є: залучення учнів до проведення культурно-освітньої роботи серед школярів, зокрема патріотичного і національного виховання. Саме тому виховання ціннісного ставлення до суспільства і держави, до історичних, культурних і духовних надбань рідного краю в учнів нашого закладу ведеться через краєзнавчо-пошукову роботу. Музейна діяльність учнівської молоді Залужанської школи посідає особливе місце серед інших форм виховної роботи.

У процесі пошукової роботи учні, з одного боку, пізнають історію рідного краю, традиції населення, з іншого – беруть безпосередню участь у відродженні національної та духовної спадщини. Адже, наш шкільний музей  є  міцним стержнем всієї навчально-виховної роботи, широким полем творчості учнів та вчителів.

(4 слайд) Музей видатних випускників школи є гордістю всіх поколінь учнів, їх батьків, педагогів, односельчан. Головний експозиційний відділ «Видатні випускники школи», який нараховує 165 експонатів. Збираючи матеріал про випускників школи, пошуковці не могли обминути й історію нашого навчального закладу. Так виник ще один експозиційний відділ музею«Шкільна хроніка», де представлено 77 експонатів. За останній рік ми зібрали багато фотознімків різних років, які відтворюють життєпис навчального закладу. Він відтворює досягнення рідної школи, учителів та його вихованців. Музей підтримує зв'язок з випускниками різних років. Сьогодні він налічує 242 експонати, зібраних учнями, вчителями, односельцями, які занесені до каталогу  і описані. Вже нині музей, яким  завідує заступник директора школи з виховної роботи  Наталія Галько, став центром виховної роботи і патріотичного гарту юні.

(5 слайд) При музеї видатних випускників школи створено громадську організацію «Духовний зв'язок поколінь», з якою музей активно співпрацює, до якої входять представники громадськості, педагогічного та учнівського колективів, яка сприятиме розвитку культури рідного краю, збереженню історичних, культурних пам’яток, а також патріотичного, духовного виховання молоді. Наша екскурсія триватиме 20 хвилин.

Суспільство ставить високі вимоги щодо морального та духовного виховання нашої молоді, а духовність має зростати з покоління в покоління.

(6,7 слайд) Патріотичне виховання формується на прикладах історії становлення Української державності, героїки визвольного руху, досягнень у галузі політики, освіти, науки, культури. На базі музею проходять різного типу екскурсії, засідання методобєднання, семінари районного рівня, тематичні лінійки, присвячені історичному минулому України: «Голодомор 1932-1933рр.», «Біль Чорнобильської трагедії», «Ми пам'ятаємо Вас, наші герої АТО», «Війна очима воїнів визволителів», акції: «Пам'ять серця», «Відродимо історію школи разом!». Організовуються круглі столи, уроки мужності, уроки історії за темами: «"Мужність і відвага крізь покоління заради майбутнього України"», «Я єсть народ, якого правди сила знищена ще не була», «Моя Україна - єдина країна», «Вклоняємось доземно всім героям»; конференції: «Ти кажеш не було голодомору?», «А ми тую стрілецькую славу збережемо!»; диспути, усні журнали: «Україно моя, ти у серці - одна»; концерт до Дня Миру «Сталий мир заради сталого майбутнього», виставки, уроки Мужності «Слава Україні», «Його імям гордиться наша школа», «Я – громадянин і патріот держави, як вони», музейні уроки.

(8,9 слайд) Відзначаємо видатні дати наших геніїв:

1. Роковини з дня народження Цібере Павла Петровича 5 травня. Відвідання учнями  місце поховання в рідному селі Павла Петровича Залужжі.

2. День народження Дурдинця Василя Васильовича.

3. Літературні читання про життя і творчість Івана Юрійовича Чопея.

У родині закладаються підвалини патріотизму і почуття національної приналежності й свідомості. Постійно підтримуємо тісний зв’язок з батьками, залучаємо їх до шкільного життя. Творча співпраця батьків, дітей і вчителів позитивно впливає на формування класних колективів, виховання в учнів людяності, поваги до старших, доброзичливого відношення до товаришів.

Педагогічний колектив нашої школи, усвідомлюючи, що виховувати молоде покоління найефективніше на прикладі конкретних особистостей, які своєю працею досягли висот у професійній та громадській діяльності, з радістю підтримав почин свого випускника Василя Дурдинця в ідеї створити музей видатних випускників. Благо, що людей, якими гордиться Залужанська школа, нині - чимало. Це і перший заступник міністра лісової та деревообробної промисловості УРСР Петро Дурдинець, відомий педагог і письменник Іван Чопей,  заступник міністра звязку Угорщини Юрій Алмаші, радник президента Т. Масарика  Павло Цібере, директор Тернопільського ПЕМ  Михайло Гомонай, заслужені вчителі України  Софія Дуфинець та Октавія Загвойська, заслужений діяч мистецтв України Федір Турянин, кандидат хімічних наук, доцент Марія Шманько, заслужений працівник сфери послуг України Василь Алмаші та багато інших. А зараз пройдемось по окремих експозиціях.

     (10, 11 слайд) Центральна експозиція музею присвячена найіменитішому випускникові – Василю Васильовичу Дурдинцю – людині, яка завдяки особистій цілеспрямованості і працьовитості сягнула державного, політичного і громадського олімпу, обіймала найвищі посади в Україні – аж до виконувача обов’язків прем’єр-міністра. Серед експонатів – чималий архів, документи, книги, що раніше експонувалися у Кабінеті Міністрів України та Національній академії внутрішніх справ. Особливу увагу відвідувачів привертають парадний генеральський мундир та численні нагороди земляка, що є свідченням правильності обраного шляху і проходження його з честю. Важливе місце посідають матеріали, присвячені ліквідації наслідків повеней 1998-2001 років під керівництвом міністра МНС Василя Дурдинця.

     (12 слайд) Не менш важлива видатна  особистість державного рівня Петро  Петрович  Дурдинець  – перший заступник  міністра лісової та деревообробної промисловості УРСР.  Із експонатів  є  особовий  листок  Петра Петровича, сімейні та особисті фотографії.

     (13 слайд) Чималий внесок  в літературне життя краю  вніс український поет та педагог, випускник нашої школи - Чопей Іван Юрійович.  В музеї зібрані  його власні збірки, грамоти, нагороди, посвідчення та сімейні фотографії.

    (14 слайд)  Також  хочу  вас  познайомити з не менш видатною особистістю минулих років – це Алмаші Юрій Васильович (1910-1984)- виходець зі звичайної селянської родини, який власними силами проклав собі дорогу у вищий світ - став заступником міністра зв’язку по міжнародних відносинах в Угорщині. З особистих речей зібрано  його особисті фотографії та власна ручка, якою підписував  важливі документи.

    (15 слайд)  Видатний політичний діяч Павло Петрович Цібере (1910-1969), також випускник, яким ми гордимося,  також злетів на політичний олімп Європи, ставши радником чехословацького президента Т.Г. Масарика  у справах Подкарпатської  Русі. Павла Цібере  ще називали русинським  Валенбергом.  На полицях музею розміщені його фото, паспорт, нарізки з газет та фільм «Загублнений в пісках часу», знятий про відомого закарпатця Дмитром  Кешеля.

   (16 слайд)  Гордістю нашої школи є  Федір Васильович  Турянин, визначний музичний діяч краю, який випустив  творчі збірки, що і стали експонатами музею.

    (17 слайд)   Загвойська Октавія Іванівна – випускниця нашої школи, яка згодом стала заслуженим вчителем України. У нас представлено світлини із різних періодів її життя, особовий листок та  копія нагороди почесного звання.

    (18 слайд) Ще один видатний митець, випускник нашої школи, заслужений художник-скульптор України – Лендєл Андрій Васильович. В музеї зібрано фоторепортаж про нього.

    (19 слайд)   Пишаємось також випускником школи, заслуженим артистом України, солістом Київського камерного хору ім. Лятошинського Михайлом Васильовичем Турянином. У нас зібрані світлини з його життя.  

    (20 слайд) Видатний випускник Гомонай Василь Васильович, який працював у Міністерстві енергетики та понад 30 років директором Чортківської РЕС. На полицях музею світлини, похвальні листи, нарізки з газет про нього.

     (21 слайд) Гомонай Михайло Георгійович директор Тернопільського підприємства електромереж. У нас зібрані численні нагороди Михайла Георгійовича, похвальні листи, особовий листок.

     (22 слайд) Видатний випускник Кузьма Борис Іванович - заслужений художник України, член Національної Спілки художників України з 1995 р., лауреат обласної премії ім. Й. Бокшая та А. Ерделі в галузі образотворчого мистецтва. В музеї представлено фото художника та три репродукції його картин «Зелена країна», «Натюрморт з виноградом», «Графіка. Живопис».

Кінцевим результатом в роботі  є написання науково-дослідницьких робіт та їх представлення  на районному, обласному рівнях. Школярі є постійними учасниками Всеукраїнської  експедиції учнівської та студентської молоді «Моя Батьківщина – Україна».

(23, 24, 25 слайд)  Не можна оминути й історію нашого навчального закладу. Так виник ще один експозиційний відділ музею – шкільна хроніка, витоки якої почалися з цієї книги «Школьная хроніка»,  метрика від 1936 року та «Альбом для заміток наклейок» позаштатного кореспондента газети Прапор Недели Івана Поповича від 1958 року, а згодом він стає вчителем нашої школи.

(26 слайд) У фоє школи оформлено фотогалерею видатних випускників під назвою «Духовний зв'язок поколінь».

Музей видатних випускників школи – невід’ємна складова система навчально-виховних заходів та роботи юних пошуковців, які досліджують життєвий та творчий шлях випускників школи. Юні дослідники використовують різні форми роботи із залученням музейних предметів до музею: спілкування з видатними випускниками через рідних, за допомогою електронної пошти, залучення до співпраці членів громадської ради.

(27 слайд) Цікава пошукова робота  при МУЗЕЇ ВИДАТНИХ ВИПУСКНИКІВ ШКОЛИ є великим поштовхом до подальшої роботи з об’єднання учнів, педагогів, батьків довкола спільної цінності – територіальної цілісності держави, згуртованості суспільства, розв’язання проблем шляхом діалогу.

Протягом року школа провела зустрічі, екскурсії для учнів, на яких вчителі та учні ділилися досвідом роботи і своїми досягненнями. Звучать схвальні відгуки гостей щодо спільної роботи учнівського, педагогічного та батьківського колективів у справі виховання майбутніх патріотів України. Учням нашої школи всіх поколінь притаманне особливо чуйне ставлення до ветеранів війни, гордість за героїчне минуле свого народу і рідного краю та почуття відповідальності за   майбутнє демократичної України.

Відвідавши наш музей, виникають запитання до екскурсоводів та до слухачів: «Чи цікаво вам було?», «Чи вплине наша екскурсія на ваш вибір професії?», «Що нового Ви для себе взяли?», «Чи вірите Ви в себе?», «Чи легко стати видатним?», «Кого з цих діячів ви вважаєте патріотом?», «Як довго видатні постаті йшли до міністрів?», «Від чого залежить успіх?», «Якою має бути формула успіху, щоб стати знаменитим?»…

(28 слайд) Сьогодні Україна переживає найбільше випробування в своїй новітній історії - збройну боротьбу за незалежність та територіальну цілісність. У цій війні ми вже маємо загиблих і поранених, проте маємо і першу історичну перемогу - згуртовану націю, яка готова боротися за свої національні та політичні права. Відтак, перед державою відкриваються унікальні можливості для швидкого згуртування громадян довкола ідеї збереження державності, примноження її сил, матеріальних та духовних багатств. На прикладі життєвого шляху цих людей учні нашої школи, ми і хочемо показати цю згуртованість, патріотизм, бажання бути затребуваними та шанованими людьми.

На нашу думку, створення таких музеїв сприятиме реалізації на практиці Шевченкового заповіту: чужому научатись і свого не цуратись.

І реалістичне життєве кредо Дурдинця Василя Васильовича «Памятайте: доля, кар’єра, удача залужить передусім від вас!» з упевненістю іде в життя з кожним із наших школярів.

(29 слайд) Усіх, хто зацікавився Музеєм видатних випускників Залужанської ЗОШ І-ІІІ ступенів, радо чекаємо за адресою: с.Залужжя, вул. Шкільна,1.

 

Категорія: Наші проекти | Переглядів: 1307 | Додав: Admin | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
close